Uitgebreid: Handboek energiebesparing voor verwarmde tankopslag

Het handboek uit 2015 ging in op de energieberekeningen van verwarmde opslagtanks en leidingen. Er werd antwoord gegeven op de vraag hoeveel energie het isoleren van een tankdak nou eigenlijk scheelt. Omdat goed geïsoleerde tanks minder warmte nodig hebben, kan vaak warm water worden ingezet in plaats van stoom.

In de versie van 2020 wordt de lezer meegenomen in de energieberekeningen behorend bij warm waterverwarming voor opslagtanks en de besparingen daarvan ten opzichte van stoomverwarming.

(v 2.1 update September 2020)

Hanboek energiebesparing voor verwarmde tankopslag v 2.1

 

 

 

Gratis energiehandboek voor verwarmde tankopslag!

Altijd al willen weten hoeveel energie een verwarmde opslagtank nu eigenlijk nodig heeft? Hoeveel energie het isoleren van de tankdaken scheelt? Welke isolatiedikte optimaal is voor een stoomleiding? Klik op de link hieronder voor het handboek.

Energiehandboek voor verwarmde tankopslag

Het Energiehandboek voor verwarmde tankopslag is geschreven voor vergunningverleners, toezichthouders, energieco├Ârdinatoren, projectmanagers en terminalmanagers van bedrijven met verwarmde opslag van natte bulk, die met een snelle scan aandachtspunten voor energiebesparing willen kunnen identificeren.

Het boek is dankzij ondersteuning vanuit de Provincie Zuid-Holland gratis te downloaden. Natuurlijk is het ook als hardcopy te bestellen. Neem daarvoor contact met ons op via het contactformulier.

In het boek wordt in het praktijkgedeelte gebruik gemaakt van invulsheets. Deze zijn hieronder te downloaden:

Informatie invulsheet bij Energiehandboek tankopslag

Berekeningen invulsheet bij Energiehandboek tankopslag

Om de berekeningen te vergemakkelijken is een excel gemaakt waar alle berekeningen volgens het handboek worden uitgevoerd. Deze is hieronder te downloaden:

energieverbruik inschattings excel2